среда, 6 ноября 2013 г.

Пенсії в разі втрати годувальника



Годувальник - особа, яка утримує або повинна утримувати непрацездатних членів сім'ї.
Взагалі визначення «Годувальник» є прямим перекладом з російської мови слова «Кормилец», яке має застаріле значення, але використовується в юридичній практиці.
Таким чином, годувальник це той, хто утримує сім’ю. Якщо на утриманні годувальника перебували непрацездатні члени сім’ї, у разі його смерті вони набувають права на пенсію. Ця пенсія не є унікальною для сімей військовослужбовців і призначається всім непрацездатним громадянам, які втратили годувальника.
Пенсії в разі втрати годувальника призначаються:
- сім'ям військовослужбовців - якщо годувальник помер у період проходження служби або не пізніше 3 місяців після звільнення зі служби чи пізніше цього строку, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних у період проходження служби;
- сім'ям пенсіонерів з числа військовослужбовців - якщо годувальник помер у період одержання пенсії або не пізніше 5 років після припинення її виплати.
При цьому сім'ї військовослужбовців, які пропали безвісти в період бойових дій, прирівнюються до сімей загиблих на фронті. 
Право на пенсію в разі втрати годувальника мають непрацездатні члени сімей загиблих, померлих або таких, що пропали безвісти військовослужбовців, які перебували на їх утриманні. До таких членів сім’ї слід відносити осіб, що  були  на  повному  утриманні померлих військовослужбовців  або одержували від них  допомогу, яка була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.
Члени сім'ї померлого, для яких його допомога була постійним і основним джерелом засобів до існування, але які самі одержували будь-яку пенсію, мають право перейти на нову пенсію.
Незалежно від перебування на утриманні годувальника пенсія призначається: непрацездатним дітям; непрацездатним батькам і дружині (чоловікові), військовослужбовців які загинули чи померли (пропали безвісти) в період проходження служби або пізніше внаслідок поранення, каліцтва чи захворювання, що мали місце під час служби, якщо вони після смерті годувальника втратили джерело засобів до існування.
Для визначення права на пенсію в разі втрати годувальника важливо розрізняти дві категорії військовослужбовців та осіб, які загинули, померли чи пропали безвісті:
1.     До осіб, смерть яких пов’язана з виконанням обов’язків військової служби, ми віднесемо військовослужбовців, які загинули, померли чи пропали безвісти в період проходження служби або померли після звільнення зі служби, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва, одержаних при виконанні обов'язків військової служби (службових обов'язків), захворювання, пов'язаного з перебуванням на фронті, ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи чи виконанням інтернаціонального обов'язку.
2.     До осіб, смерть яких не пов’язана з виконанням обов’язків військової служби, ми віднесемо військовослужбовців які померли внаслідок каліцтва, одержаного в  результаті  нещасного випадку, не пов'язаного з виконанням обов'язків військової служби (службових обов'язків), або внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням служби
Непрацездатними членами сім'ї вважаються:
а) діти, брати, сестри та онуки, які не досягли 18 років або якщо вони є інвалідами – незалежно від віку, при  цьому  братам,  сестрам  та  онукам  право  на  пенсію   надається у тих випадках, якщо у них немає працездатних батьків;
б) батьки та дружина (чоловік), якщо вони досягли пенсійного віку або є  інвалідами – незалежно від віку, при цьому батьки та дружини осіб, смерть яких пов’язана з виконанням обов’язків військової служби (якщо вони не взяли повторний шлюб) мають право на пенсію не раніш як за 5 років до досягнення пенсійного віку;
в) дід і бабуся - при відсутності осіб, які за законом зобов'язані їх утримувати;
г) дружина (чоловік) або один з батьків чи дід, бабуся, брат або сестра, незалежно від віку і працездатності, якщо вони зайняті доглядом за дітьми, братами, сестрами чи онуками померлого годувальника, які не досягли 8-річного віку, і не працює.
Вихованці, учні, студенти, курсанти, слухачі мають право на пенсію в разі втрати годувальника до закінчення навчальних  закладів, але не довше, ніж до досягнення ними 23-річного віку.
Дітям, які перебувають на повному державному утриманні, виплачується 50 процентів призначеної пенсії.
Дітям, які втратили обох батьків, за період перебування на повному  державному утриманні пенсія виплачується у повному розмірі.
Звертаю вашу увагу на те, що цей перелік не в повній мірі відповідає переліку членів сімей військовослужбовців, на яких виплачується підйомна допомога, який ви вивчали по темі № 16 «Підйомна допомога при службових переміщеннях військовослужбовців».
Пенсії в  разі  втрати  годувальника  призначаються  в  таких   розмірах:
- членам  сімей  військовослужбовців, осіб, смерть яких пов’язана з виконанням обов’язків військової служби  -  70  процентів відповідних сум грошового забезпечення годувальника на одного, 90 процентів відповідних сум грошового забезпечення годувальника на двох членів сім`ї, на трьох і більше  непрацездатних членів сім'ї - по 40 процентів на кожного
- сім'ям військовослужбовців, осіб, смерть яких не пов’язана з виконанням обов’язків військової служби, - по 30 процентів відповідних сум грошового забезпечення годувальника на кожного непрацездатного члена сім'ї.
На всіх членів сім'ї, які мають право на пенсію, призначається одна спільна пенсія. На вимогу окремого члена сім'ї його частка пенсії може бути виділена і виплачуватись йому окремо.
Пенсії в разі втрати годувальника, які призначаються членам сімей військовослужбовців, не можуть бути нижче розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з розрахунку на кожного непрацездатного члена сім’ї.
Пенсія в разі втрати годувальника встановлюється на весь період, протягом якого член сім'ї померлого вважається непрацездатним, а членам сім'ї, які досягли пенсійного віку, - довічно.
У підсумку питання варто зазначити, що пенсії в разі втрати годувальника призначаються кожному непрацездатному члену сім’ї померлих військовослужбовців в розмірах, що залежать від категорії померлих військовослужбовців. Важливо чітко знати критерії віднесення осіб до членів сім’ї померлих військовослужбовців.

Комментариев нет:

Отправить комментарий