среда, 6 ноября 2013 г.

Пенсії по інвалідності



Інвалідність — соціальна недостатність внаслідок обмеження життєдіяльності людини, яка викликана порушенням здоров'я зі стійким розладом функцій організму, що призводить до необхідності соціального захисту і допомоги.
Слово «інвалід» (буквально означає «непридатний» або «недійсний») в наш час все частіше замінюється на «людина з обмеженими можливостями». Тим не менш, цей усталений термін часто вживається в пресі та публікаціях, а також в нормативних і законодавчих актах.
Інвалідність встановлюється рішенням медико-соціальних експертних комісій (МСЕК), що створюються при Міністерстві охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, управліннях охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій. Особам може біти встановлена  інвалідність, в залежності від ступеню та стійкості розладу функцій організму І, ІІ та ІІІ групи.
Пенсії по інвалідності призначаються особам незалежно від віку, часто до завершення працездатного циклу, до настання пенсійного віку.
Пенсії по інвалідності військовослужбовцям, призначаються в разі, якщо інвалідність настала в період проходження ними служби або не пізніше трьох місяців після звільнення зі служби, або пізніше цього терміну після звільнення зі служби, але внаслідок захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва тощо), яке виникло в період проходження військової служби чи під час перебування в полоні або заручником.
При визначенні права звільнених військовослужбовців на пенсію по інвалідності важливим є питання віднесення їх до відповідної категорії інвалідів. Необхідно розрізняти дві категорії: інваліди війни та інші інваліди.
Відповідно до Закону України «Про статус ветераніввійни, гарантії їх соціального захисту» до інвалідів війни належать особи з числа військовослужбовців діючої армії та флоту, партизанів, підпільників, працівників, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов'язків військової служби (службових обов'язків) чи пов'язаних з перебуванням на фронті, у партизанських загонах і з'єднаннях, підпільних організаціях в районі воєнних дій у період громадянської та Великої Вітчизняної воєн або з участю в бойових діях у мирний час. До інвалідів війни також відносяться інші особи, що зазначені  у статті 7 зазначеного Закону.
Інакше кажучи, інвалідами війни є особи, які отримали інвалідність внаслідок поранення, каліцтва, захворювання, одержаних при виконанні службових обов’язків під час проходження військової служби або у зв’язку з участю в бойових діях.
До інших інвалідів з числа військовослужбовців та осіб, які мають право на пенсію відносяться особи, інвалідність яких настала внаслідок каліцтва, одержаного в результаті нещасного випадку, не пов'язаного з виконанням обов'язків військової служби (службових обов'язків), або внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням служби.
Таким чином до інших інвалідів відносяться особи, які отримали інвалідність внаслідок каліцтва, не пов’язаного з виконанням службових обов’язків під час проходження військової служби, або захворювання, пов'язаного з проходженням служби.
Відповідно до ст 21 Закону... пенсії по інвалідності військовослужбовцям, особам, які мають на неї право призначаються в таких розмірах:
- інвалідам війни
I групи - 100 процентів відповідних сум грошового забезпечення ,
II групи - 80 процентів відповідних сум грошового забезпечення ,
III групи - 60 процентів відповідних сум грошового забезпечення;
- іншим інвалідам
I групи - 70 процентів відповідних сум грошового забезпечення ,
II групи - 60 процентів відповідних сум грошового забезпечення ,
III групи - 40 процентів відповідних сум грошового забезпечення
При цьому базова сума грошового забезпечення, з якої визначається сума пенсії, обчислюється у такому самому порядку, як і при призначенні пенсії за вислугу років, виходячи з окладів грошового утримання та надбавки за вислугу років станом на день звільнення з військової служби, а також середньої суми щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (крім винагород) за останні перед звільненням 24 місяці.
Мінімальні розміри пенсій по інвалідності встановлюються:
- інвалідам війни з числа солдатів строкової служби:
 I групи - у розмірі 120 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність,
II групи - 110 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність,
III групи - 105 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
- іншим інвалідам  з числа солдатів строкової служби:
 I групи - у розмірі 110  відсотків прожиткового мінімуму для осіб,  які втратили працездатність, 
II  групи  -  105  відсотків прожиткового мінімуму для осіб,  які втратили працездатність,
III групи  -  100  відсотків  прожиткового мінімуму для осіб,  які втратили працездатність;
- інвалідам з числа єфрейторів (старших солдатів) і сержантів строкової служби - у розмірі 110 відсотків відповідних мінімальних розмірів пенсій, передбачених для інвалідів з числа солдатів строкової служби;
- інвалідам з числа прапорщиків, військовослужбовців надстрокової служби та військової служби за контрактом - 120 відсотків відповідних мінімальних розмірів пенсій, передбачених для інвалідів з числа солдатів строкової служби;
- інвалідам з числа осіб офіцерського складу - 130 відсотків відповідних мінімальних розмірів пенсій, передбачених для інвалідів з числа солдатів строкової служби.
Таким чином розмір пенсії по інвалідності інваліда війни ІІ групи з числа офіцерів не може бути меншим 143% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, що на сьогодні складає 894 грн., а саме 1278 грн. 42 коп.
В разі наявності у інваліда з числа осіб офіцерського складу, прапорщиків і мічманів, військовослужбовців надстрокової служби та військової служби за контрактом вислуги, необхідної для призначення пенсії за вислугу років, пенсія по інвалідності за їх бажанням може призначатися у розмірі пенсії за вислугу років відповідно до вислуги. але це буде пенсія по інвалідності.
Інвалідність встановлюється на певний час, по закінченні якого необхідно проходити МСЕК повторно з метою визначення стану здоров’я. Як правило, інвалідність І групи встановлюється на 2 роки, ІІ та ІІІ групи – на 1 рік. Лише за наявності незворотних хронічних захворювань та анатомічних дефектів інвалідність встановлюється безстроково. Якщо при повторному проходженні МСЕК встановлено, що стан здоров’я покращився, то може бути визначена інша група інвалідності, або інвалідність може бути скасована. В таких випадках пенсія по інвалідності виплачується в нових розмірах або скасовується з 1 числа місяця, в якому було прийняте відповідне рішення МСЕК.
Інвалідам, які досягли пенсійного віку, пенсія за відповідною групою інвалідності встановлюється довічно. Повторний огляд цих інвалідів провадиться  лише за їх бажанням.
Підсумовуючи сказане, варто відмітити, що пенсії по інвалідності призначаються звільненим військовослужбовцям в розмірах, що залежать від категорії інвалідів (інваліди війни або інші інваліди) та групи інвалідності. Пенсії по інвалідності призначаються на строк встановлення інвалідності, за виключенням осіб, які досягли пенсійного віку, або яким інвалідність встановлена довічно.

Комментариев нет:

Отправить комментарий