среда, 6 ноября 2013 г.

Підвищення та надбавки до пенсій



З метою надання додаткової допомоги певним категоріям пенсіонерів для утримання непрацездатних дітей або догляду за інвалідами Законами України "Про  статус  ветеранів  війни,  гарантії  їх соціального захисту" та "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" передбачено виплату соціальних допомог та надбавок до пенсій. З метою відзначення пенсіонерів – інвалідів війни та тих, які мають заслуги перед Батьківщиною Законами України "Про   статус   ветеранів  війни,  гарантії  їх   соціального захисту" та "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" передбачено виплату підвищень та надбавок до пенсій.
На відміну від грошового забезпечення, підвищення пенсії не дозволяє нараховувати надбавки до неї на суму пенсії з урахуванням підвищення. І підвищення і надбавки до пенсій не змінюють базовий розмір пенсії. Крім цього вони нараховуються не від базової суми пенсії, а від сум соціальних стандартів, встановлених законодавством. Таким чином суми підвищень та надбавок до пенсій визначаються у відсотках від мінімальної пенсії за віком або від прожиткового мінімуму для осіб,  які втратили працездатність, та їх сума не залежить від базової суми призначеної пенсії.
Військовослужбовцям та іншим особам, які  мають право на пенсію відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", і які є ветеранами війни, пенсії  підвищуються в порядку і на умовах, передбачених ст.13 Закону України "Про  статус  ветеранів  війни,  гарантії  їх соціального захисту".
Відповідно до ст.4 зазначеного Закону до ветеранів війни належать:
- Учасники бойових дій – це особи, які брали участь у  виконанні бойових  завдань по захисту Батьківщини у складі військових підрозділів, з'єднань, об'єднань всіх видів і родів військ Збройних Сил діючої армії (флоту), у партизанських загонах і підпіллі та інших формуваннях як у воєнний, так і у мирний час.
Для цієї категорії пенсіонерів пенсії підвищуються на 25 процентів прожиткового мінімуму для  осіб,  які  втратили  працездатність. На сьогодні це 223 грн. 50 коп. З 1 грудня 2013 року підвищення складатиме 237 грн. 25 коп.
- Інваліди війни – це особи з числа військовослужбовців діючої армії та флоту, партизанів, підпільників, працівників, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час захисту  Батьківщини, виконання  обов'язків військової служби (службових обов'язків) чи  пов'язаних з перебуванням на фронті, у партизанських загонах і з'єднаннях у період громадянської та Великої Вітчизняної воєн або з участю в бойових діях у мирний час.
Цій категорії пенсіонерів пенсії підвищуються в залежності від групи інвалідності: інвалідам I групи - у розмірі 50 процентів прожиткового  мінімуму  для  осіб, які втратили працездатність, тобто з 1.09.15 – 537 грн.,       II групи – 40 процентів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, тобто з 1.09.15 – 429,60 грн, III групи - 30 процентів прожиткового мінімуму для осіб,  які втратили працездатність, тобто з 1.09.15 – 322,20 грн.)
- учасники війни – це військовослужбовці, які в  період війни проходили військову службу у Збройних Силах колишнього СРСР, трудівники тилу, а також інші особи,які не брали безпосередньої участі в бойових діях.
Учасникам  війни, нагородженим орденами і медалями колишнього Союзу РСР за самовіддану працю і бездоганну військову службу в тилу в роки Великої Вітчизняної війни, пенсії підвищуються на 15 процентів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 1.09.15 – 161,10 грн). Іншим учасникам  війни - на 10 процентів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 1.09.15 – 107,40 грн.).
     До пенсій, що призначається військовослужбовцям та особам, які мають на них право за  Законом "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" (крім пенсії в разі втрати годувальника) нараховуються:  
Надбавка особам, які мають особливі заслуги  перед Батьківщиною, з числа ветеранів війни встановлюється відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" у розмірі 70 процентів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
Особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, (Героям Соціалістичної Праці, Героям України та повним кавалерам ордена Трудової Слави) встановлюються надбавки до пенсій у розмірі 200 процентів мінімальної пенсії за віком, яка дорівнює прожитковому мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
Надбавка непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні непрацездатних членів сім'ї, - на кожного непрацездатного члена сім'ї  в  розмірі 50 процентів прожиткового мінімуму для осіб,  які втратили працездатність (з 1.09.15 – 537 грн.).  При цьому надбавка нараховується тільки на тих членів сім'ї, які не одержують  пенсійні виплати із солідарної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування та державні соціальні допомоги.
Державна соціальна допомога на догляд інвалідам I групи або одиноким пенсіонерам, які за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують догляду,  у порядку і   на  умовах,  передбачених  Законом України "Про державну соціальну   допомогу особам,  які не мають  права  на  пенсію,  та  інвалідам". Відповідно до зазначеного Закону допомога призначається:
1) Інвалідам війни, яким  призначено  пенсії  по  інвалідності
а) інвалідам I групи - - у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;   
б) інвалідам II  групи, які є одинокими та потребують постійного стороннього догляду -  у розмірі 25 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
в) інвалідам III групи, які є одинокими потребують постійного стороннього догляду - - у розмірі 15 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
2) Інвалідам  війни, які одержують пенсії за вислугу років:   
а) інвалідам I групи - у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;   
б) інвалідам II і III груп, які є одинокими і потребують постійного стороннього догляду - у  розмірі  25 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
3) Особам, яким призначено пенсії за вислугу років і які є інвалідами I групи внаслідок каліцтва, одержаного в результаті нещасного випадку, не пов'язаного з виконанням обов'язків військової служби, або є одинокими пенсіонерами і за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують догляду -  у розмірі 15 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
4) Одиноким малозабезпеченим особам, які потребують постійного стороннього догляду і одержують пенсію за вислугу років чи по інвалідності (крім інвалідів I групи) -  у розмірі 15 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.   
Зазначеним законом передбачені й інші розміри та умови призначення державної соціальної допомоги на догляд, з якими можна ознайомитись самостійно.
Надбавки, підвищення та допомога, можуть нараховуватися одночасно.
Таким чином визначений механізм підвищень, надбавок та доплат до пенсій, який, нажаль досить заплутаний, складний, ґрунтується на великій кількості законодавчих актів та має велику кількість додаткових умов, що не завжди виправдано розмірами цих підвищень та доплат.

Комментариев нет:

Отправить комментарий