среда, 6 ноября 2013 г.

Пенсії за вислугу років

Пенсії за вислугу років.
Відповідно до Закону України «Про пенсійнезабезпечення» від 5 листопада 1991 року  № 1788-ХІІ пенсії за вислугу років встановлюються окремим категоріям громадян, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком. Відповідно до ст. 52 зазначеного закону право на пенсію за вислугу років мають відповідні категорії працівників, зокрема:
окремі категорії працівників авіації та льотно-випробного складу, залізничного транспорту та метрополітену;
працівники, що безпосередньо зайняті в технологічному процесі на шахтах, у рудниках, портах тощо;
плавсклад морського, річкового флоту;
працівники, що безпосередньо зайняті на польових геологорозвідувальних, геофізичних, лісовпорядних і розвідувальних роботах;
деякі категорії артистів, робота яких пов’язана з підвищеним ризиком для життя і здоров’я;
працівники освіти, охорони здоров'я, а також соціального забезпечення, які безпосередньо зайняті обслуговуванням пенсіонерів та інвалідів.
Таким чином така пенсія призначається не всім працівникам, а тим, які працюють в умовах підвищеної небезпеки і мають так званий «гарячий стаж».
До таких умов відноситься і військова служба. Тому Законом України "Про пенсійне забезпеченняосіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" від 9 квітня 1992 року № 2262-XII для них також передбачене право на пенсію за вислугу років.
Можна виділити 3 види пенсії за вислугою років :
      І вид - пенсія військовослужбовців, які на день звільнення з військової служби мають вислугу відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпеченняосіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", незалежно від віку на день звільнення, часу та причини звільнення;
  ІІ вид - пенсія військовослужбовцям, які звільняються зі Збройних Сил України у зв'язку з їх реформуванням, при досягненні 45-річного віку і за наявності вислуги 20 років і більш (відповідно до Закону України" Про державні гарантії соціального захисту військовослужбовців, які звільняються із служби у зв'язку з реформуванням Збройних Сил України, та членів їхніх сімей.");
   ІІІ вид - пенсія військовослужбовцям, які звільнені незалежно від причин (крім осіб, позбавлених військових звань, а також звільнених у зв'язку з засудженням за умисний злочин або вчиненням корупційного діяння) та часу звільнення і досягли 45-річного віку (інваліди війни - незалежно від віку), і мають загальний трудовий стаж 25 календарних років і більше, з яких не менше 12 календарних років і 6 місяців становить військова служба
На сьогодні триває процес реформування системи пенсійного забезпечення звільнених військовослужбовців, зокрема оптимізується право військовослужбовців на пенсію за вислугу років шляхом поступового збільшення терміну служби, що дає таке право. Таке збільшення запроваджене починаючи з 1 жовтня 2011 року і до 1 жовтня 2020 року. В кінцевому підсумку військовослужбовці матимуть право на пенсію за вислугу років при наявності 25 років військової служби в календарному обчисленні.
Таким чином право на пенсію за вислугу років І виду мають військовослужбовці, які звільнені з військової служби незалежно від віку і причин звільнення та на день звільнення мають календарну вислугу :
по 30  вересня  2011  року - 20 років і більше; 
з 1 жовтня 2011 року по  30  вересня  2012  року - 20  календарних  років  та 6 місяців і  більше; 
з 1 жовтня 2012 року по  30  вересня  2013  року - 21 календарний рік і більше; 
з 1  жовтня  2013  року  по  30  вересня  2014 року - 21 календарний рік та 6 місяців і більше; 
з 1 жовтня 2014 року по  30  вересня  2015  року  - 22 календарних роки і більше;
з 1  жовтня  2015  року  по  30  вересня  2016 року - 22  календарних  роки  та  6  місяців  і  більше;
з 1  жовтня  2016  року  по  30  вересня  2017 року - 23 календарних роки і більше;
з 1 жовтня 2017 року по  30  вересня  2018  року  - 23  календарних  роки  та  6 місяців і  більше;
з 1 жовтня 2018 року по  30  вересня  2019  року  - 24 календарних роки і більше;
з 1  жовтня  2019  року  по  30  вересня  2020 року - 24  календарних  роки  та  6  місяців  і  більше;
з 1 жовтня 2020 року або після цієї дати - 25 календарних років і більше.
Таким чином на сьогодні для отримання права на пенсію за вислугу років військовослужбовці, що звільнені з військової служби повинні мати вислугу років не менше 21 року і 6 місяців в календарному обчисленні.
Право на пенсію за вислугу років ІІ виду (у зв’язку з реформуванням Збройних Сил України) мають військовослужбовці, які звільнені з військової служби відповідно до Закону України "Про державнігарантії соціального захисту військовослужбовців, які звільняються зі служби узв'язку з реформуванням Збройних Сил України, та членів їхніх сімей" при  досягненні ними 45-річного віку і за наявності в них вислуги 20 календарних років і більше. На сьогодні цей вид пенсії вкотре набуває актуальності, адже директивою Міністра оборони України та начальника Генерального штабу ЗСУ від 10.10.13 № Д-1 «Про основні заходи кадрового забезпечення Збройних Сил України на період до 2017 року» визначено, що військовослужбовців, які звільняються з посад, що скорочуються, вважати звільненими у зв’язку з реформуванням Збройних Сил України.
Крім цієї категорії військовослужбовців, право на пенсію при наявності вислуги 20 років і більше мають військовослужбовці, які займали посади льотного складу та плаваючого складу підводних човнів Збройних Сил не менше 20 років.
Право на пенсію за вислугу років ІІІ виду (за загальним трудовим стажем) мають військовослужбовці та деякі інші особи в разі досягнення ними на день звільнення зі служби 45-річного віку за наявності у них страхового стажу 25 років і більше, з яких не менше ніж  12 календарних років і 6 місяців становить військова служба або служба у військових формуваннях. Особам, які є інвалідами війни,  пенсія цього виду призначається незалежно від віку.
При цьому загальний страховий стаж - це період, протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.
Відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» для визначення розміру пенсії за період до запровадження загальнообов’язкового державного пенсійного страхування стаж визначається на умовах і в порядку, передбачених законодавством, що діяло раніше (трудовий стаж).
Таким чином під загальним страховим стажем військовослужбовців розуміють весь період їх трудової діяльності, що підтверджений записами у трудовій книжці, та військової служби, відповідно до записів в особовій справі.
 
Розміри пенсій за вислугу років
Відповідно до ст.13 Закону… пенсії за вислугу років призначаються в таких розмірах:
І вид пенсії : військовослужбовцям, які  мають  вислугу 21,5 років і більше за вислугу  20  років - 50 процентів (звільненим у відставку за віком або за  станом здоров'я - 55 процентів) відповідних сум грошового забезпечення і за кожний рік вислуги понад 20 років - 3 проценти відповідних сум грошового забезпечення.
Таким чином, військовослужбовці, що набувають право на пенсію за вислугу років при наявності вислуги 22,5 роки, отримують її у розмірі, що розраховується у такий спосіб: за 20 років – 50 % грошового забезпечення + 3% за два роки понад 20. Всього 56%. При цьому до розрахунку беруться лише повні роки.
Наприклад, військовослужбовець звільняється з військової служби і має вислугу 25 років. Розмір його пенсії буде 65% грошового забезпечення (за 20 р. – 50% + за 5 років по 3% (15%) = 65%)
В такий самий спосіб розраховується розмір пенсії за вислугу років ІІ виду (звільненим у зв’язку із реформуванням Збройних Сил України), але при цьому застосовується обмеження її максимального розміру – не більше 65% грошового забезпечення. Таке обмеження цілком виправдане, адже військовослужбовці, які звільнятимуться навіть у 2020 році з вислугою 25 років служби, набувають право на пенсію за вислугу років І виду, розмір якої при такій вислузі дорівнює 65%. ІІ вид пенсії за вислугу років був створений для тих військовослужбовців, які звільняються у зв’язку з реформуванням Збройних Сил України до досягнення ними вислуги років, що дає право на пенсію І виду
ІІІ вид пенсії:  військовослужбовцям, які мають страховий стаж 25 років і більше, з яких не менше 12  календарних років і 6 місяців становить військова служба, за  страховий стаж 25 років  розмір пенсії встановлюється у розмірі 50 процентів і за кожний повний рік стажу понад 25 років - 1  процент  відповідних  сум грошового забезпечення.
Наприклад, військовослужбовець, який звільняється з військової служби і має вислугу 15 років військової служби, при цьому його загальний страховий стаж склав 30 років (з урахуванням військової служби), набуває права на пенсію в розмірі 55% грошового забезпечення (за 25 років – 50% + по 1% за 5 років (5%) = 55%).
Максимальний розмір пенсії за вислугу років (всіх її видів)  не  повинен  перевищувати 70 процентів відповідних сум грошового забезпечення, а особам, які віднесені до постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС категорії 1, - 100 процентів, категорії 2 - 95 процентів.
Мінімальний розмір пенсії за вислугу років встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного  законом. На сьогодні відповідно до Закону України «Про державний бюджет України на 2013 рік» прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, встановлений з 1 січня 2015 року в розмірі 949 грн., з 1 вересня 2015 року1074 грн.
Відповідно до ст. 43 Закону… пенсії військовослужбовцям,  які мають на неї право, та  членам  їх  сімей  обчислюються  з розміру грошового забезпечення,  враховуючи відповідні оклади за посадою,  військовим (спеціальним)  званням,  процентну надбавку за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення  (надбавки, доплати, підвищення) та премії в розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України.
Відповідно до п.7 постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 р. № 393 пенсія призначається з відповідних окладів за посадою, військовим званням та надбавки за вислугу років у розмірах, установлених за останньою штатною посадою, займаною перед звільненням та щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення, премії). Розмір щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії визначається за 24 останні календарні місяці служби підряд перед звільненням. За цей період визначається середня сума всіх щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (крім винагород) і додається до окладів грошового утримання разом з надбавкою за вислугу років, що військовослужбовці отримували на день звільнення.
З отриманої базової суми грошового забезпечення визначається сума пенсії (ΣП) шляхом множення її на відповідний розмір пенсії у відсотках.
ΣП = (ОВЗ+ПО+НВР+ЩДГЗсер) х П%
де ЩДГЗсер = ΣЩДГЗза 24 міс  / 24
Зазначена середня сума щомісячних додаткових видів грошового забезпечення визначається обласними військкоматами на підставі довідок, що видаються військовими частинами, з яких були звільнені військовослужбовці. Розміри окладів за військове звання, посадових окладів і надбавок за вислугу років визначається на підставі записів, що зроблені у розрахункових книжках військовослужбовців при звільненні.
Для визначення розміру пенсії за вислугу років важливо знати періоди служби, що зараховуються до вислуги років для призначення пенсії. При цьому деякі періоди зараховуються до вислуги років на пільгових умовах. Всі ці періоди визначені Законом України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених звійськової служби, та деяких інших осіб", постановою Кабінету МіністрівУкраїни  від 17 липня 1992 р. N 393 та Наказом Міністра оборони України від 19.08.2008 № 407. При цьому кожен з цих документів доповнює один одного з метою максимального врахування всіх періодів військової служби.
До вислуги  років для призначення пенсії зараховуються в календарному порядку зараховуються всі періоди військової служби, служби в органах внутрішніх справ, інших військових формуваннях України, колишнього СРСР і держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав, в Об'єднаних  Збройних Силах Співдружності Незалежних Держав; виконання депутатських повноважень та робота в інших органах влади із залишенням на військовій службі, тощо.
При призначенні пенсій особам, які мають право на пенсію за вислугу років,  враховуються тільки повні  роки  вислуги  років  або  страхового  стажу  без округлення фактичного розміру вислуги років  чи страхового стажу в бік збільшення.  
Окремі періоди військової служби зараховуються до вислуги років на пільгових умовах, серед яких:
 за 1 місяць служби зараховуються 6 місяців військовослужбовцям постійного складу штрафних рот діючої армії.
 за 1 місяць служби зараховуються 3 місяці учасникам бойових діях у воєнний час, учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС до 1 січня 1988 року та періоди служби, протягом яких особа брала участь в антитерористичній операції;
за 1 місяць служби зараховуються 2 місяці на льотній роботі в реактивній та турбогвинтовій авіації, служба на атомних підводних човнах;
за 1 місяць служби зараховуються 1,5 місяці на посадах льотного, плаваючого складу, пов’язаних зі стрибками з парашутом; у високогірних місцевостях та учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС після 1 січня 1988 року;
за  1 місяць служби зараховуються 40 днів військовослужбовцям постійного складі виправно-трудових та деяких інших установ;
Ці періоди не в повній мірі відповідають періодам військової служби, що дають право на пільгове обчислення вислуги років для нарахування надбавки до окладів грошового утримання.
Обчислення вислуги років для призначення пенсії здійснюється, за послужним списком особової справи військовослужбовця. Для цього особові справи військовослужбовців, які плануються до звільнення з правом на пенсію, надсилаються установленим порядком за підпорядкованістю до відділів пенсійного забезпечення Департаменту фінансів Міністерства оборони України або фінансово-економічних управлінь видів Збройних Сил України. Цими органами складаються відповідні розрахунки вислуги років, затверджуються керівниками та засвідчуються гербовими печатками. Ці розрахунки зберігаються в особових справах військовослужбовців до звільнення їх з військової служби
Принцип складання таких розрахунків розглянемо на прикладі.
Приклад 2

Комментариев нет:

Отправить комментарий